info@aleleloksal.com

Polisaj

Polisaj, bir iş parçasının görünümünü iyileştirmek, oksidasyonu gidermek, yansıtıcı bir yüzey oluşturmak, boru duvarlarında sürtünmeyi azaltmak, tıpta aletlerin kirlenmesini önlemek için kullanılan bir partikül çıkarma işleme sürecidir. Metalografi ve metalurjide parlatma, metalin mikro yapısını mikroskop altında incelemek için hatasız (kusurlu) düz bir yüzey oluşturmak için kullanılır. Parlatma, iş parçasının yüzeyinin aşındırıcılar ve lamelli makara araçları yardımıyla düzleştirilmesidir. Yaygın bir yüzey işleme sürecidir. Çoğunlukla öğütmeden sonra kullanılır. İnce taşlama, N3’e kadar yüzey pürüzlülüğüne ulaşabilirken, cilalamada N1’lik bir yüzey pürüzlülüğü elde edilebilir. Zımparalama sonrası kalan çizikleri gidermek için polisaj yapılır.

Parlatma işleminin kendisi, iş parçası, nispeten yüksek hızlı bir polisaj aleti ve bir parlatma pastası (aşındırıcı) arasındaki sürtünmeden oluşur. Sürtünme, cilalanmış metal iş parçasını yerel olarak ısıtır, mikro çıkıntıları eritir ve pürüzsüz bir yüzey elde edilene kadar mikro girintileri doldurur. Bu nedenle polisaj işleminin çeşitli yönlerde yapılması gerekir.

Aşındırıcılar, parlatma macunu, sıvı, sprey veya çubukta bulunabilen son derece küçük tanelerdir. İş parçasından talaşı çıkaran ve bir alete veya makineye takılı olmayan ancak bir macun veya sıvı içinde olan boncuk bıçakları, işleme serbest bir bıçakla partikül ayırma adı verilir.

Cilalama bezleriyle manuel, makaralı manuel elektrikli taşınabilir parlatıcı, parlatma diskli sabit bir parlatıcıda, parlatma makinesinde tam otomatik parlatma, sayısal kontrollü CNC (Bilgisayar Sayısal Kontrolü) parlatıcılar ve polisaj robotları.

Alüminyum Profil Polisaj

Parlatma araçları genellikle yumuşak disklerdir. Polisaj yapılacak malzemeye göre tekerleklerin malzemesi ve aşındırıcı belirlenir. Polisaj çarklarının malzemeleri ahşap, deri, kanvas, pamuk, kumaş, plastik, kağıt, emprenye kauçuk, yündür. En çok keten, pamuk veya yün halkalar kullanılır.

İşlenmiş alüminyum alaşımlı malzeme veya yapı alüminyum profilinin genel mühendislik uygulaması, yarı mamul ürünün işlemidir. Alüminyum ekstrüzyon profil üreticileri genellikle profilleri doğrudan eloksal için eloksal üretim hattına koyabilirler. Elde edilen anodize film, birçok mühendislik uygulamasında temelde tek tip görünüm gereksinimlerini karşılayan iyi koruyucu özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, mekanik olarak parlatılmış alüminyum iş parçası doğrudan anotlanırsa, yalnızca pürüzsüz anot oksit film elde edilebilir, ancak yüksek yansıtıcılı kaplama filmi elde edilemez.

Gelişmiş bir bitirme yöntemi olarak kimyasal cilalama ve elektrokimyasal cilalama, alüminyum ürünlerin yüzeyindeki hafif küf izlerini ve çizikleri giderebilir; Her ikisi de mekanik cilalamada oluşabilecek sürtünme bantlarını, termal deformasyon katmanını ve anodize film katmanını kaldırabilir. Kimyasal veya elektrokimyasal cilalamadan sonra, alüminyum iş parçasının pürüzlü yüzeyi bir ayna gibi pürüzsüz ve parlak olma eğilimindedir, bu da alüminyum ürünlerin dekoratif etkisini iyileştirir (yansıyan performans, parlaklık, vb.). Aynı zamanda daha yüksek katma değerli ticari verebilir, parlak yüzeyi ile alüminyum ürün talebini karşılayabilir. Bu nedenle, pürüzsüz, homojen ve parlak özel yüzey gereksinimini karşılamak için kimyasal cilalama veya elektro-kimyasal cilalama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır.

Kimyasal cilalama ve elektro-kimyasal cilalama alüminyum profile çok parlak bir yüzey verebilir, ancak cilalama açısından kimyasal cilalama (veya elektro-kimyasal cilalama) temelde mekanik cilalamadan farklıdır:

Mekanik polisaj, yüksek hızda kesme ve taşlama ile alüminyum yüzey plastik deformasyonu yapmak için fiziksel aletlerin kullanılması, yüzeyin dışbükey kısmının içbükey kısmı doldurmaya zorlanması, böylece alüminyum profil yüzey pürüzlülüğünün azaltılması ve pürüzsüzleştirilmesidir. Ancak mekanik parlatma, metal yüzey kristalleşmesine zarar verebilir, hatta lokal ısınmadan dolayı plastik deformasyon tabakası ve doku değişim tabakası üretebilir.

Kimyasal cilalama, özel koşullarda bir tür kimyasal korozyondur, proses, alüminyum profil yüzeyinin dışbükey kısımlarının, seçici çözünmeyi kontrol ederek içbükey alanlardan önce çözünmesi ve nihayetinde yüzey pürüzsüz ve parlak hedefine ulaşılmasıdır.

Elektro-parlatma olarak da bilinen elektro-kimyasal cilalama işlemi, seçici çözünmeyi kontrol ederek yüzeyi pürüzsüz ve parlak hale getiren kimyasal cilalamaya benzer. Alüminyum profil, elektrokimyasal uç boşaltma prensibine göre, hazırlanmış bir elektrolitik solüsyona anot olarak ve katot olarak iyi iletken olan korozyona dayanıklı malzemeye daldırılır.

Endüstriyel üretimde, kimyasal cilalamanın veya elektro-kimyasal cilalamanın birincil amacı, pürüzsüz ve parlak bir yüzey elde etmek için mekanik cilalamayı değiştirmektir; ikincisi, alüminyum ve alüminyum parçaların çok yüksek muhteşem yansımasını elde etmek için kimyasal cilalama veya elektro-kimyasal cilalama kullanmaktır.